Τι Είναι Το Jet Lag Και Γιατί Μπορεί Να Σας Ταλαιπωρήσει Αν Δεν Προσέξετε

αναρτήθηκε σε: Συμβουλές | 0

Jet Lag, αυτή η αναστάτωση των εσωτερικών βιολογικών ρολογιών κάθε φορά που αφήνουμε την άνεση της ώρας μας στο σπίτι είναι πραγματική. Όλοι μας το βιώνουμε, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Όσοι από εμάς ταξιδεύουν σπάνια τραυματίζονται πιο βίαια από όσους από εμάς ταξιδεύουν πολύ.

Jet Lag

Αλλά ακόμη και οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορούν να “χαλαστούν” από τις επιπτώσεις του.

Καθώς απομακρυνόμαστε από την οικιακή ζώνη ώρας, υπάρχει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον κύκλο ημέρας-νύχτας. Καθώς ταξιδεύουμε ανατολικά, το ηλιακό φως το πρωί έρχεται σε μια παλιότερη και νωρίτερη (σε εμάς) ώρα ρολογιού.

Καθώς ταξιδεύουμε δυτικά, οι μέρες φαίνεται να μεγαλώνουν περισσότερο και παίρνει “για πάντα” για να εμφανιστεί η νύχτα. Η αλήθεια είναι ότι όταν ταξιδεύουμε στην Ανατολή, τείνουμε να θέλουμε να κοιμηθούμε αργά και να κοιμηθούμε νωρίς. Το αντίστροφο ισχύει για εκείνους από εμάς που ταξιδεύουν στη Δύση.

Αυτή η σύγχυση ανάμεσα σε αυτά που δείχνουν τα τοπικά ρολόγια και τι μας λένε τα εσωτερικά ρολόγια μας είναι αυτό που ονομάζουμε “Jet Lag”.

Το Jet Lag είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε σχεδόν οποιοδήποτε ταξιδιωτικό βιβλίο που θα παραλάβετε θα έχει συστάσεις και χρήματα για να ανακουφίσει τα αποτελέσματα του.

Γιατί ονομάζεται “Jet Lag”;

Λοιπόν, για ένα, εάν ταξιδεύετε σε μεγάλη απόσταση με τα πόδια, το ρολόι του σώματος σας έχει χρόνο να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο ηλιακό φως καθώς περπατάτε. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια στα αυτοκίνητα, αλλά και σε μικρότερο βαθμό, όταν ταξιδεύετε σε τρένα και βάρκες.

Αλλά με την έλευση του ταξιδιού Jet Airplane, το βιολογικό ρολόι σας αμέσως κατακλύζεται.

Ας πούμε, για παράδειγμα, σχεδιάζετε ένα ταξίδι για να επισκεφτείτε τη Disney World στη Φλώριδα. Πετάτε από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας στο Ορλάντο της Φλόριντα. Ο σχεδιασμός σας ήταν εξαιρετικός και φτάσατε στο Ορλάντο στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα) το απόγευμα. Μπορείτε να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας και να στήσετε κατάστημα και τώρα είναι 6PM.

Ωρα για δείπνο!

Αλλά δεν πεινάς, όμως: Στην Καλιφόρνια είναι μόνο 3μμ το απόγευμα!

Το επόμενο πρωί, ο συναγερμός του ξενοδοχείου σβήνει στις 6 το πρωί. Ώρα να σηκωθείς, να ντυθείς, να έχεις πρωινό και να βγεις έξω στην Disney World. Αλλά το σώμα σας κραυγάζει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, “Είναι μόνο 3AM το πρωί! Θέλω να κοιμηθω!”

Οι διακοπές σας καταστρέφονται αν δεν ρυθμίσετε ξανά το εσωτερικό ρολόι σας και αν δεν χάσετε τελικά τις αποσκευές σας κάπου στο αεροδρόμιο.

Αλλά πως; Καλα ΝΕΑ!

Όταν ταξίδευα στην Ανατολή περισσότερο απ ‘ό, τι έκανα τώρα, πάντα αφήσαμε τα Κράτη γύρω από το μεσημέρι την τοπική ώρα. Όταν φτάσαμε στην Ανατολή, ήταν συνήθως νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα).

Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν βρισκόμασταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας ήταν να πίνουμε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό (που πετάει μπορεί να είναι πολύ αφυδατωμένο), να κλείνουμε τα σκίαστρα που σκοτεινιάζουν το δωμάτιο και να πηγαίνουμε για ύπνο. Θα κοιμηθούμε μέχρι τις 6πμ τοπική ώρα. Αυτή η μακρά περίοδος ύπνου φάνηκε να επαναφέρει πάντα τα βιολογικά μας ρολόγια στην τοπική ώρα.

Πρόσφατη έρευνα  έδειξε ότι το Jet Lag μπορεί να κατακτηθεί ή τουλάχιστον τα αποτελέσματά του μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με μια πολύ απλή τεχνική.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, τα εσωτερικά μας ρολόγια συγχρονίζονται με το κιρκάδι ρυθμό του Ήλιου.

Η σύσταση των συγγραφέων είναι, όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, να περάσουμε τουλάχιστον 15 λεπτά στο φως του ήλιου με τα μάτια ανοιχτά. Στη συνέχεια, αναγκάστε να ακολουθήσετε το τοπικό πρόγραμμα γεύματος, ανεξάρτητα από το τι λένε τα εσωτερικά μας ρολόγια.

Τα 15 λεπτά ηλιακής ακτινοβολίας (ή αν φτάσουμε στον προορισμό μας τη νύχτα, 15 λεπτά «σκοτάδι») τείνουν να κάνουν τα ρολόγια μας να ξεκινήσουν μια επαναφορά συγχρονισμού: οι ειδικοί δέκτες φωτός στα μάτια μας έχουν προφανώς μόνο μία λειτουργία – δεν είναι για να μας επιτρέψει να δούμε καλύτερα, είναι εκεί για να ανιχνεύσει το φως του ήλιου πέφτοντας στους αμφιβληστροειδείς μας!

Πάρτε θέση!

Κάτι τόσο απλό όσο ένα μικρό κομμάτι ηλιακού φωτός μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στην ευημερία μας!

Επίσης, αναγκάζοντας τις διατροφικές συνήθειες μας να αλλάξουν, τα σώματά μας έχουν μια ένταση θρεπτικών ουσιών σε μια εποχή υπαγορευμένη από το τι (τοπική ώρα) τα μάτια μας λένε στο σώμα. Αυτή η συνεργασία μεταξύ του ματιού και του στομάχου φαίνεται να εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό στην επαναφορά των εσωτερικών ρολογιών μας στην τοπική ζώνη ώρας και στη μείωση των επιπτώσεων αυτού του εξασθενημένου “Jet Lag”!

Κινητά τηλέφωνα.

Απενεργοποιήστε τα ή τοποθετήστε τα με την όψη προς τα κάτω. Το μπλε φως από τα τηλέφωνα σκοντάφτει και θα επηρεάσει την προσπάθεια προσαρμογής του σώματός σας. Ακόμη και όταν κοιμάστε!